Омбудсманът изпрати писма до Иван Гешев, здравния министър и временния управител

...
Омбудсманът изпрати писма до Иван Гешев, здравния министър и временния управител
Коментари Харесай

Омбудсманът с писмо до Гешев за далавери с лекарства срещу рак

Омбудсманът изпрати писма до Иван Гешев, здравния министър и краткотрайния шеф на Здравната кас доктор Йорданка Пенкова за нарушени права на пациенти с онкологични болести и компрометирането на тяхното лекуване.

Сигналът е във връзка журналистическо следствие на Валя Ахчиева " Пътеводителят: Търговия със гибел? " В него сеговори за порочна скица за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи медикаменти, заплащани от НЗОК, и неналичието на ефикасен надзор. От следствието излиза наяве, че безценен медикамент, обезщетен от НЗОК, който е регистриран като прибавен в две лечебни заведения, е изнесен и продаден в Нидерландия. Това е засечено от европейската система за верификация на лекарствените артикули.

Възможността използването на пациент на скъпоструващ лекарствен артикул, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде регистрирано повече от веднъж в Системата за верификация на медикаментите, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, основава действителни предпоставки лекарствени артикули на процедура да не бъдат приложени. С това не просто жестоко се нарушават права на жителите, а и е допустимо да се стигне до телесно увреждане или гибел, написа омбудсманът Диана Ковачева, съобщи през днешния ден.бг.

Липсата на ефикасен надзор основава основателни терзания, че изнесеният случай не е индивидуален и посочената скица е допустимо да се ползва и за други скъпоструващи лекарствени артикули, показва омбудсманът.
Ковачева упорства при констатиране на пропуски и нарушавания да бъдат подхванати плануваните в нормативната уредба ограничения, а при нужда и сезиране на други органи. Освен това упорства да бъдат разисквани и други ефикасни ограничения, като да вземем за пример по-високи и възпиращи наказания за хората, направили нарушаванията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР